Een praktische messenslijper met 3 stadia slijpmogelijkheid:
1 grof > 2 middel > 3 fijn.

  1. Grof bestaat uit een Tungsten stalen V-constructie om evt. bramen te verwijderen;
  2. Middel is voorzien van twee, met industriële diamant beklede, vlakken voor perfect slijpwerk;
  3. Fijn, de laatste stage, heeft twee keramische vlakken voor het optimaal glad polijsten van het snijvlak.

Messen slijpen

Hattori Quick ‘n Sharp

Ook Hattori Hanzō messen worden bij gebruik op den duur minder scherp; dat is een onontkoombaar iets. Gelukkig zijn er diverse manieren om een mes weer scherp te maken zodat het snijden weer aangenaam wordt. De wijze van slijpen bepaalt gewoonlijk de scherpte en de duur van de scherpte van het mes.

De beste manier van slijpen is altijd om dit door een professionele slijper te laten doen en dit onder een hoek van 15º; dit is de Japanse manier van slijpen.

Afhankelijk van de mate van botheid van het snijvlak kies je de slijpwijze. Als een mes een ietwat bot is geworden kun je volstaan met het gebruiken van de middel en fijn opties, maar mocht een mes echt heel bot zijn en zelf lichte beschadigingen hebben aan het snijvlak dan maak je ook gebruik van de eerste fase ‘grof’.

Snel en simpel
Eenvoudig in gebruik en snel weer een heel scherp mes; de Hattori Quick ‘n Sharp messenslijper.

Professioneel
De allerbeste manier is om een mes door een expert professioneel onder de juiste hoek van 15º te laten slijpen. Het is tijdrovend, het kost geld maar qua scherpte kan daar kan niets tegenop of het moeten de Japanse smeden zijn die alles handmatig doen tot in de perfectie.

Japanse Wetstenen
In onze shop kunt de meest geschikte wetsteen met twee gradaties voordelig aanschaffen.

Een uitstekende manier is om het zelf handmatig te doen en gebruik te maken van Japanse wetsteen die in veel verschillende gradaties te verkrijgen zijn. Deze manier van slijpen vereist wel kennis van zaken want onder een verkeerde hoek slijpen maakt het mes niet scherper en kan het zelfs ernstig beschadigen. 

Aanzetstaal
Als je kunt omgaan met een aanzetstaal is dit natuurlijk ook een manier om een mes snel scherper te maken, maar veelal is dit van korte duur en zult je dit vaak moeten herhalen om de scherpte te behouden.