Welkom bij Hattori Hanzō +31 (0)181 850 735 sales@manwood.eu

Een handvat moet mooi, splintervrij en onderhoudsvriendelijk zijn

Ebbenhout

Ebben, of ook wel ebbenhout, is zwart gekleurd hout, dat heel zwaar is (het zinkt in water).
Het hout wordt geleverd door een aantal tropische boomsoorten uit het geslacht Diospyros (familie Ebenaceae).
De genormeerde Nederlandse naam is ebben.

Hard en duurzaam
Ebben is zeer hard, maar laat zich desondanks redelijk tot heel goed bewerken (zagen, schaven, boren en polijsten).
Het heeft een homogene structuur, een korte draad en fijne nerf en splintert daarom bijna niet. Na droging werkt het zeer weinig. Het wordt onder andere toegepast voor handvatten, snijwerk, beeldhouwwerk, sierwerk, lijsten, fineer, schaakstukken, pianotoetsen, muziekinstrumenten of onderdelen daarvan.

Duur
Ebben is een van de houtsoorten die per kilo wordt verhandeld. De reden hiervoor is de kostbaarheid van het materiaal: bomen die ebben leveren worden steeds zeldzamer. Ecologisch aanplant en verantwoorde houtkap zijn daarom van belang.
Voor een kuub Ebbenhout wordt tegenwoordig zo’n 50.000 tot 65.000 euro betaald.

Micarta

Micarta werd ontwikkeld door George Westinghouse minstens in 1910 met behulp van fenolharsen, uitgevonden door Leo Baekeland.
Deze harsen werden gebruikt voor het impregneren van papier en katoenweefsel dat onder druk en hoge temperatuur was uitgehard om laminaten te produceren. In latere jaren omvatte deze vervaardigingsmethode het gebruik van glasvezeldoek en andere harssoorten werden ook gebruikt.

Mooi en Sterk
Micarta in het kort: mooie uitstraling, zeer sterk, extreem lange levensduur, eenvoudig te reinigen.Micarta is een merknaam voor composieten van linnen, canvas, papier, glasvezel, koolstofvezel of andere stoffen in een thermohardend plastic. Het werd oorspronkelijk gebruikt in elektrische en decoratieve toepassingen.

Onverwoestbaar
Tegenwoordig worden Micarta hogedruk industriële laminaten geproduceerd met een grote verscheidenheid aan harsen en vezels.
De term is generiek gebruikt voor de meeste met hars geïmpregneerde vezelverbindingen. Onder hoge druk en temperatuur wordt het in de vorm van bijvoorbeeld een mes handvat geperst. Het is daardoor extreem duurzaam.